Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szexuálpszichológia

szexről, szerelemről, párkapcsolatról

Elhidegülés a párkapcsolatban

2016. november 11. 12:40 - Román Boglárka

Egy párkapcsolat lehet intim és elhidegült. Az elhidegülés tulajdonképp az intimitás hiánya. Az elhidegülés vonatkozhat az egész párkapcsolatra, vagy csak az egyik részére, például a szexualitásra.

Részlegesen elhidegült pár
Elhidegülhet két ember úgy is, hogy barátok, házastársak, szülők, harmonikusan élnek egymással a hétköznapokban, csak szexuális vágyat nem éreznek egymás iránt.

Teljesen elhidegült pár
Akik sem szexuálisan, sem társkapcsolati síkon nem találják egymást. Úgy élnek egymás mellett, mint két idegen. Ilyenkor tud valaki társas magányt megélni.


Egy fiatal pár azzal keresett fel, hogy másfél éves kapcsolatukból eltűnt a vágy. Együttélésük mindemellett harmonikus. Szeretik egymást, érzelmileg közel érzik magukat a másikhoz, társai egymásnak, vannak közös céljaik, viszont, nincs közöttük szexualitás. Kvázi barátok, lakótársak és amellett, hogy számukra ez így elfogadható, nem élnek meg mindennapos feszültséget, nem érzik ennek jelentőségét mindennapjaikban, mégis felmerült bennük a kérdés, hosszú távon tudnak-e így működni, vajon rendben van-e ez így? Próbáltak a körülményeiken segíteni. Lazítani, programokat szervezni, nyaralni, elköltözni, közösen berendezett életteret kialakítani. De nem jártak sikerrel. Kezdeményezéseik rendre kudarcba fulladtak. Mindketten sokat dolgoznak, elfoglaltak, sok stressz éri őket, fáradtak. Kapcsolatukban fennáll egyfajta állandó várakozás érzés „Hátha majd ma!”, de a „megfelelő és ideális” időpont valahogy nem jön el. Hiányt éreznek, egyfajta magányt éreznek, de nem tudják hogyan orvosolni.

Miről szól tehát az elhidegülés folyamata? Egyfajta hiányról. Hiányozhat a szeretkezés, az érintés, hiányozhat az idő, de hiányozhat a két fél közti őszinteség is. Ha a hiányra helyezzük a fókuszt, a megoldás elkerül minket. Mi nyújthat az elhidegülés, a hiányérzet csapdájában kiutat és megoldást? A párterápiás folyamat során érzelmeinket, önismeretünket előtérbe helyezve megfogalmazhatjuk saját értékeinket, igényeinket, szükségleteinket magunk és egymás felé, ezzel növelve és mélyítve az őszinteség érzését. Ha igényeink eltérőek, megtanulhatjuk ezeket egymás felé közelíteni. A párkapcsolati dinamika változtatható, az egymásra fordított minőségi idő, az egymás felé tett gesztusok, figyelmességek tudatos beépítése segíthet az időhiány, fáradtság, stressz okozta távolság csökkentésében. Az érintések, az intimitás előtérbe helyezése, a játékosság fokozása újdonságot adhat. Összefoglalva? Szándék, önismeret, tettek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szexualpszichologia.blog.hu/api/trackback/id/tr4311950173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása